Ærø Museum
Vi glæder os til at byde dig velkommen på museet i Ærøskøbing
Vi har åbent året rundt
Gå på opdagelse i Ærøskøbings smukke gamle landfogedgård fra 1775 og bliv klogere på Ærøs helt særlige historie. Vi fortæller om livet på Ærø, før og nu – og hvert år vises særudstillinger med relation til øen.
I tilknytning til museet finder du en købstadshave med planter og træer, der viser, hvordan en have så ud omkring 1920. Snyd ikke dig selv for en tur i haven, når du besøger Ærø Museum.
For børn (4-8 år) og deres voksne har vi også en gratis Katteskattejagt.
En ø i grænselandet
Ærø er et ganske særligt sted i Danmark. Ikke kun fordi det er en dejlig ø, men også fordi den ligger i det, der engang var grænseland mellem kongeriget Danmark og hertugdømmet Slesvig.
Frem til krigen i 1864 (2. Slesvigske Krig) var Ærø en del af hertugdømmet Slesvig. Først i forbindelse med fredsslutningen blev Ærø en dansk ø, mens størstedelen af det øvrige Slesvig blev en del af Det Tyske Kejserrige.
Ærøs placering ud til både Østersøen og Det Sydfynske Øhav har gjort, at folk på Ærø har orienteret sig mod både Slesvig og Danmark.
Grænsen har på sin vis været en ressource, der skabte muligheder for handel og søfart. I udstillingen kan du se forskellige vægt- og længdemål og møntfund fra Ærøskøbing, som alle vidner om handelsrelationer på kryds og tværs af Østersøen.
I lange perioder resulterede Ærøs tilknytning til hertugdømmet dog også i nogle ret komplicerede administrative forhold.
Ærø bliver først dansk i 1867
Fra 1460 var de danske konger også hertuger af Slesvig, samtidig med at yngre sønner og deres efterkommere også fik titel af hertuger. Hertugerne var regerende fyrster i spørgsmål, som angik deres egne landområder. Men i spørgsmål, som angik hele hertugdømmet Slesvig, var de undersåtter til den danske konge i hans egenskab af hertug af Slesvig.
På Ærø betød det, at indbyggere gennem næsten 400 år oplevede, at øen blev arvet, handlet, byttet og delt mellem forskellige hertuglinjer.
Særligt vildt var det fra 1634 til ca. 1700, hvor Ærø var delt i tre minihertugdømmer, underlagt henholdsvis hertugerne af Plön, Glücksborg og Sønderborg.
I 1749 blev Ærø samlet under kong Frederik 5, men øen var fortsat en del af Slesvig. Først i 1867 blev øen dansk.
Grænseområdets påvirkning
Selvom Ærø lå i Slesvig, hørte kirkerne under Fyns Stift. Derfor var øens præster uddannet i København og prædikede på dansk. De øvrige embedsmænd var uddannet i hertugdømmerne og derfor tysksprogede.
Ærøboernes hverdagssprog hørte til dansk ømål med forskellige ærøske dialekter. De forskellige handels- og kulturelle relationer smittede af på dialekterne.
Vestærøsk afspejlede nære relationer til Als og de sydfynske øer, mens østærøsk afslører forbindelser til Langeland og Lolland.
I udstillingen kan du se eksempler på, hvordan grænseområdet har påvirket byggeskik og øens madkultur.
Landfogedens gård
Når du går rundt på museet, så læg mærke til de mange fine bygningsdetaljer. Brogade 3-5 , hvor Ærø Museum har til huse, blev opført af Ærøs første landfoged Johan Heinrich Prehn.
Embedet som landfoged blev oprettet i 1773. Landfogeden var øens øverste juridiske myndighed, og kendes også fra Færøerne og Dansk Vestindien.
Prehn var født i Flensborg og uddannet ved universitetet i Halle. Han ankom til Ærøskøbing med sin hustru i efteråret 1773, og gik i gang med at finde et hus, som var egnet til både bolig og kontor. Da han ikke fandt en bygning, købte han 2-3 mindre huse på hjørnet af Brogade-Nørregade og byggede nyt.
Prehn rejste allerede fra øen i 1784, hvor han blev borgmester i Sønderborg.
Museum siden 1955
Den næste landfoged var ikke interesseret i at overtage, og byggede i stedet ”Dommergården” på Torvet. Det er i dag museets administrationsbygning.
Efter Prehn har huset været bolig og kontor for skiftende embedsmænd og deres familier, herunder både postkontor og amtstue.
Omkring 1840 blev huset delt i to matrikler. Det er forklaringen på, at bygningen har to hoveddøre og to trapper til første sal.
Brogade 3-5 blev fredet i 1919 og fra 1955 har huset været ramme om Ærø Museums udstillinger.
For grupper
Få en helt særlig oplevelse i Ærøskøbing på familieudflugten, sammen med din forening, med firmaet eller som en del af busrejsen.
Vi tilbyder rundvisninger på Ærø Museum og i Hammerichs Hus og byvandring i de smalle, brostensbelagte gader.
Booking skal ske i god tid og min. 14 dage før jeres besøg.